Rezervatii in judetul Neamt


Rezervatia de zimbri "Dragos Voda":

A fost infiintata in anul 1968. In rezervatie, pe langa zimbri se mai pot intalni: cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, bursuc, iepuri, ursi, lupi, specii de avifauna. In momentul actual, se gasesc 3 exemplare de zimbri intr-un tarc de aproximativ 4 ha.


In anul 1970, au fost aduse 3 exemplare de zimbri, originare din Polonia. In anul 1974 se nasc primele doua exemplare de zimbru n cadrul rezervatiei : Rosina si Roco. In anul 1977, la 24 noiembrie, au fost adusi din ex-URSS 5 zimbri caucazieni: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia si Mexicana. Dupa anul 1977, s-au realizat mai multe schimburi ntre exemplarele de zimbri din rezervatiile existente n Romania n scopul mentinerii diversitatii genetic.

O data cu infintarea Parcului Vanatori Neamt din cadrul Directiei Silvice Piatra-Neamt si trece practic si in tara noastra la etapa unui manageament adecvat zimbrului. Un studiu facut in anul 1988 de catre societatea zoologica din Londra daca mai era nevoie valabilitatea ecosistemelor din munti Neamtului pentru viata zimbrilor in liberate. Pe aceasta baza la nivelul administratiei parcului au inceput actiuni pt atingerea acestui obiectiv ambitios, reintroducerea zimbrului in libertate.

Desi au trecut 34 de ani de cand zimbrul a revenit in acest colt de tara se poate afirma cu certitudine faptil ca acum este momentul in care acesta incepte sa isi reia locul bine meritat in sufletul si traditia celor ce au urmat in traditia lui Dragos Voda pe aceste meleaguri, zimbri gasindu-se doar in 3 locuri : Vanatori-Neamt, Hateg-Slivut si Neagra-Bucsani.

Initiativa refaceri acestui fond faunistic pretios a paduri din muniti Carpati ce adaposteau o dinioara numeroase turme a inceput acum 46 de ani, cand la 12 noiembrie 1958 o pereche de zimbri a fost adusa in padurea Slivut-Hateg.Din efectivul existent pana in 1987 la Hateg, o famile de zimbri a fost colonizata in padurea Triviala Pitesti, 4 exemplare au fost date gradini zoologice din Bucuresti 2 exemplare au fost aduse la Poiana Brasov.

Codrii de arama:
Situati la 30 km de Piatra Neamt, 1 km nord de Manastirea Varatec, este o rezervatie forestiera alcatuita din goruni seculari.

Poiana Teiului:
Este o rezervatie geologica, aici existand un urias bloc de calcar format prin eroziune.