Prezentarea orasului Piatra-Neamt


Clima :
Fiind situat intr-o minidepresiune, localitatea este adapostita de masele de aer rece si de gerurile din timpul iernii.

Clima este in general blanda, cu veri scurte dar placute si ierni domoale. Din datele statistice se cunoaste ca temperatura maxima inregistrata pana acum a fost de 38,6 °C iar minima a fost de -32 °C.

Temperatura medie pe durata a 365 de zile oscileaza de la un an la altul. Astfel, au fost ani in care media a fost de 7,5°C, dar si ani in care media a fost de 9 °C. Cu toate acestea, temperatura medie anuala este considerata de 8,4 °C.

Flora si fauna :
Flora si fauna prezenta in imprejurimile orasului Piatra-Neamt este destul de bogata si variata. In padurile din jur se intalnesc in general conifere (brad, molid si pin) si foioase (fag, mesteacan, carpen, stejar, cires, mar, plop) dar si arbusti (corn, maces, alun etc.), alaturi de numeroase specii de graminee, flori si plante caracteristice stepei.

Dintre vietuitoare pot fi amintite cele de talie mica (veverita, bursucul, iepurele, soarecele, dihorul, nevastuica, vulpea), dar si, ce-i drept mai rar, mistretul, caprioara, cerbul si ursul carpatin. Speciilor de mamifere li se adauga cotofana, sticletele, pitigoiul, ciocanitoarea, gaita, cioara, cucuveaua, randunica, lastunul, pupaza, ciocarlanul, scatiul etc. in apele Bistritei si Cuejdiului se intalnesc specii de pesti mici (mreana, boistean, porcusor etc.), iar in lacul de acumulare de la Batca Doamnei - din ce in ce mai rar - pastrav, clean, si stiuca.

Cai de acces :
Caile de acces catre Piatra-Neamt sunt DN15 dinspre Bacau si Bicaz, DN15 C dinspre Targu Neamt, trecand prin Humulesti si Baltatesti si DN15 D dinspre Roman, trecand prin Girov (de unde se desprinde DJ 208 G ce ajunge la Hanul Ancutei ).

Accesul pe calea ferata se face pe linia 506, Bacau-Bicaz.

pagina 1 | pagina 2