Lacuri in judetul Neamt


Lacul Cuejdel:
Lacul Cuejdel este situat in bazinul Cuejdiului, afluent al Bistritei pe stanga, la circa 20 km nord-vest de Piatra-Neamt. Are la origine o alunecare de teren de mari dimensiuni, cu o suprafata de peste 35 ha, care a afectat versantul stang al vaii Cuejdiului, in mai multe etape, incepand din anul 1978 si pana in anul 1991 cand masa alunecarii de teren a barat in totalitate albia paraului, favorizand acumularea apei.

El este un lac de baraj natural, de aceeasi origine ca si binecunoscutul Lacu Rosu. Fiind mai putin cunoscut si popularizat constituie, mai ales pentru locuitorii din zona Piatra-Neamt, un punct de atractie deosebit (drumetii, pescuit).

Datorita precipitatiilor abundente, procesul de alunecare s-a reluat si amplificat. Astfel, fundul albiei paraului Cuejdel, cuprins intre km 0,5 si 1,5 amonte de confluent, a Cuejdiului, a fost umplut cu materiale provenite de pe versant, prin alunecare. In anumite sectoare acest proces a antrenat, in mod violent, pe langa materiale deluviale si strate de roci si copaci, astfel incat grosimea depozitelor alunecate variaza intre 5 si 25 m. Deluviile care nu au fost dispuse uniform in lungul vaii au generat aparitia, in sectoarele neocupate complet, a inca patru lacuri mai mici ale caror suprafete variaza in jurul a catorva sute de metri patrati.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui:
Este un lac de acumulare format pe Bistrita, are o inaltime de 127 m, o lungime de 435 m si o latime maxima la baza de 119 m. Lacul in sine are o lungime de 40 km, o suprafata de 33 km2 si un volum maxim de apa de 1.250 milioane m3. Constituie o atractiva zona de agrement. Se pot face plimbari cu vaporasul, se pot inchiria salupe)

Lacul Batca Doamnei:
S-a formai in anul 1962, prin bararea raului Bistrita si indiguirea laterala a unui perimetru din cadrul sesului; are ca scop de a feri orasul de inundatii.

Este siutuat la o altitudine de 325 metri, iar suprafata lui este de 240 hectare, avand o latime maxima de 1050 metri, lungimea de 3200 metri si o adancime de 15 metri. Volumul acumularii de apa este de aproximativ 10 milioane metri cubi.