Lacase de cult


Biserica "Sf. Ioan"
Adresa:Piatra Neamt, Piata Libertatii

SCURT ISTORIC: Biserica "Sf. Ioan" si Turnul-clopotnita isi au inceputurile, potrivit izvoarelor istorice, in perioada 1468-1475 fiind ctitorit de Stefan cel Mare.
DESCRIERE: Biserica zidita in 1497-1498, monumentala si eleganta, este caracteristica stilului arhitectural moldovenesc din acea perioada imbinand tipul cu plan dreptunghiular si bolti semicilindrice cu cel trilobat si turla pe naos. Turnul, construit in 1499 din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi ce-i subliniaza profilul zvelt, are 19 m inaltime.

Foisorul de paza a fost adaugat in epoca moderna.
Constructia masoara 25, 90 m in lungime, 8, 10 m in latime in dreptul pronaosului, avand o inaltime de 11, 30 m, fiind cel mai valoros edificiu al Ansamblului arhitectural din epoca lui Stefan cel Mare. Impreuna cu cele de la Borzesti si Razboieni, aceasta biserica se distinge prin structurarea interioara aparte, prin forma si stilul rafinat ce se formeaza si care se va numi stil moldovenesc.

Caracteristica tipului constituit la sfarsitul secolului al XV-lea, ea este o imbinare intre constructiile cu plan dreptunghiular si bolti semicilindrice si cele cu plan trilobat si turla pe naos. Prin cele doua nise laterale ale naosului se anticipeaza unele rezolvari arhitecturale ale veacului urmator, ce vor deveni reprezentative in cazul bisericilor de la Arbore, Reuseni si Dobrovat.


Biserica "Schimbarea la fata"
Adresa:Valeni-Piatra Neamt; str. Magnoliei
Date contact: Tel. 0233 625574

SCURT ISTORIC: ctitorit de Petru Rares si apoi de Al.Lapusneanu in 1574.
DESCRIERE: Monument istoric si de arhitectura religioasa construit din lemn .Din punct de vedere arhitectural, biserica poate fi calificata fara nici o rezerva ca fiind una dintre cele mai reusite realizari ale arhitecturii populare in lemn. Intreaga constructie, executata din barne si scanduri groase de brad si de stejar pe temelie de piatra, tradeaza o mana de virtuoz care a fixat in fiecare perete precizie, pricepere si imaginatie. Este de tipul bisericilor cu plan simplu in forma de nava, fara sanuri laterale si cu altar pentagonal, clopotnita aflandu-se in imediata apropiere, spre sud. Acoperisul de sindrila imbraca intreaga constructie in mod unitar, fara a sublinia la exterior decat prezenta altarului.

Interiorul este impartit in pronaos, naos si altar, pridvorul de la apus constituind, fara indoiala, un adaos mai recent (1924). Chenarele ferestrelor si cel al usii de la intrare sunt ornamentate cu incrustatii dense, care alcatuiesc motive geometrice de o meticuloasa executie. In plus, la usa, frecventul decor al snurului in relief reproduce simbolic torurile vechilor portaluri de la intrarea bisericilor lui Stefan cel Mare. Boltirea semicilindrica a pronaosului este rezolvata in mod original, mai ales in ceea ce priveste sustinerea ce se realizeaza in trepte de forma poligonala, ale caror dimensiuni se reduc in partea superioara.

Catapeteasma actuala este un produs al ultimelor decenii, cea veche neavand nici pe departe forma traditionala. In locul fundalului de lemn sculptat care separa naosul de altar si pe care sunt pictate scenele si portretele riguros stabilite prin canoane, aici se aflau cinci randuri de icoane asezate pe un perete de scanduri, fara a se respecta o succesiune prestabilita.

Aceste icoane insa, in marea lor majoritate, aveau o valoare istorico-artistica deosebita. Este vorba de cel putin trei grupe de icoane distincte ca stil si chiar ca structura plastica, fiind executate, fara nici o exceptie, pe bucati de scandura atent pregatite cu un glet de ipsos. Din punct de vedere cronologic ele acopereau in intregime secolele XVI si XVII, iar ca factura artistica multe dintre ele se impun printre cele mai reusite creatii ale genului iconografic.


Biserica "Adormirea Maicii Domnului"
Adresa:Vanatori-Piatra Neamt
Date contact: Tel. 0233 229150

SCURT ISTORIC: Ctitorie din 1774 a lui Ioil Egumen de Bisericani.
DESCRIERE: Este construita din barne de brad pe temelie de piatra, in stil specific moldovenesc, cu un plan trilobat, absidele laterale si cea a altarului fiind usor pronuntate. Pridvorul de la sud si pronaosul ce prelungeste spre vest nava bisericii, sunt adaosuri ulterioare, ca si turla oarba cu acoperamantul bulbat, ce confera totusi mai multa suplete intregului ansamblu. Acoperisul de dranita, in doua ape, cu margini evazate, se rotunjeste la absidele laterale si cea a altarului, inchizandu-se in unghiuri drepte. In interior, pridvorul si pronaosul prezinta un acoperamant plan, insa naosul se inalta printr-o eleganta bolta en berceau (semicilindrica), ce se desfasoara pana la catapeteasma.

Absidele laterale sunt acoperite in arc, iar altarul este dominat de un arc transversal de sustinere spre care converg nervurile unui segment de sfera. Catapeteasma originara este o piesa de mare valoare artistica si deosebita frumusete. Lucrata in lemn de tei si stejar, aceasta creatie de autentica arta romaneasca respecta cu strictete dispunerea ierarhica si spatiala specifica iconografiei crestine ortodoxe. Dar ceea ce frapeaza de la prima vedere in aceste picturi este imbinarea unor elemente stilistice diferite dar nu si eclectice, din care a rezultat un ansamblu unitar de certa originalitate.

Psihologia personajelor biblice emana un anume hieratism bizantin, cromatica folosita creeaza o transparenta renascentista, iar frecventa planurilor secundare de inspiratie locala trimite cu insistenta la frescele de la Voronet si Sucevita. Usile imparatesti, mai ales, tratate preponderent pictural si mai putin sculptural, ca de altfel intreaga lucrare, degaja acea atmosfera specific moldoveneasca in care transcendentalismul rece si distant al canoanelor se atenueaza prin caldura unui umanism izvorat din simplitate si firesc.

pagina 1 | pagina 2