Istoricul orasului Piatra-Neamt


La 1 ianuarie 1877, prin noua organizare a armatei, ia fiinta si al XV-lea regiment de Dorobanti, cu zona de recrutare judetele Neamt si Suceava si resedinta la Piatra. Era compus din 2 batalioane de dorobanti, primul comandant fiind Lt. col. Fotea Alexandru.

In timpul razboiului de independenta din 1877-1878, Regimentul XV Dorobanti din Piatra participa cu eroism la luptele de la Plevna, Grivita II (fiind citat printr-un ordin de zi de domnitorul Carol), continuand luptele la Rahova, Vidin si Smardan pana la 15 martie 1878, cand se reantoarce an tara.
In august 1891 regimentul de Dorobanti se desfiinteaza si se anfiinteaza Regimentul 15 infanterie "Razboieni" (acesta luand parte an 1913 la campania din Bulgaria, fiind printre unitatile care au ajuns sub zidurile Sofiei). In timpul primului razboi mondial regimentul a fost implicat an campaniile din Transilvania, Muntenia si sudul Moldovei (Marasesti si Oituz), aducandu-si o contributie importanta pe frontul de lupta, dar cu sacrificiul a peste 2.000 de ostasi.

In anii interbelici populatia orasului depaseste cifra de 30.000 de locuitori (de la 18.795 locuitori an anul 1913 la 35.952 de locuitori an 1927, din care 22.000 romani, 13.952 evrei, restul fiind de alte nationalitati), orasul Piatra-Neamt cunoscand un reviriment economic ansemnat. Creste numarul fabricilor si atelierelor, sunt continuate actiunile de sistematizare si este finalizata si a doua uzina electrica (1929).

Izbucnirea celui de al II-lea razboi mondial a stopat avantul economic anregistrat pana atunci. Pierderilor si distrugerilor suferite an timpul razboiului li se adauga jafurile si teroarea practicata de catre "Armata Rosie eliberatoare" dupa momentul august '44. Abia odata cu sfarsitul anilor 1950 si mai ales dupa 1968 cand, in urma reformei administrativ-teritoriale orasul redevine resedinta de judet, Piatra-Neamt ancepe sa cunoasca o dezvoltare din ce an ce mai dinamica, ajungand sa-si formeze fata pe care o cunoastem astazi.

Evolutia demografica:

Momentul 22 Decembrie 1989 a trecut relativ calm. Desi an Piatra-Neamt nu s-a tras nici macar un singur foc de arma si nu s-a anregistrat nici un ranit, aceasta nu anseamna ca orasul nu se poate lauda cu revolutionarii sai, pe care evenimentele din Bucuresti si din alte locuri ale tarii i-au facut sa iasa an strada pentru apararea noii democratii si a noilor idealuri.

Anii ce au urmat si situatia economica dificila pe care o traverseaza tara si-au pus pecetea si asupra dezvoltarii orasului Piatra-Neamt. Nivelul investitiilor a scazut dramatic, numarul locuintelor a devenit insuficient, rata somajului a crescut, nivelul de trai s-a prabusit iar starea sanatatii populatiei, pe fondul lipsei de sustinere a unei protectii sociale si a sistemului sanitar, au facut ca viata locuitorilor urbei sa devina din ce in ce mai dificila. Cu toate acestea, orasul este increzator in viitorul sau si are speranta ca va redeveni ceea ce a fost odata: Perla Moldovei.

pagina 1 | pagina 2