Editorial:  Initiere in Aikido


- Atunci cand am pronuntat: unic sau altceva, ai zambit si ai facut un gest scurt de atentionare subtil, semn ca mi-ai inteles cuvantul ascuns si observ ca nu ai reactionat si ai raspuns in aceiasi masura unica. De ce ai zambit? De ce nu mi-ai dat un raspuns, o replica?
- Daca te lumea te considera un neavenit, ca sa folosim un cuvant mai domol, banuiesc ca pe acolo ai cam vrut sa bati, oare cum pot dovedi contrariul?
Si banuiesc ca daca incerci sa-i convingi ca nu esti mai mult ca sigur ca le adancesti prima parere. Atunci de ce sa incepi o lupta deja pierduta.

O lupta o poti castiga atunci cand ea este pierduta, in momentul cand redefinesti profilul campului de lupta. Redefinirea profilului campului de lupta in ochii profanului inseamna o schimbare de geografie, de detalii exterioare.
Gresit. Imaginile din lumea noastra inconjuratoare se formeaza pe creier si nu cum iluzoriu avem impresia cum ca ochiul vede.
Ochiul este doar un analizator specializat. Creierul compune, sintetizeaza, vede.

Pai daca in creier se formeaza imaginile, parerile, contraatacul meu se realizeaza la nivelul perceptiilor cerebrale.
In cazul de fata nu poti lupta cu o negare. Ceea ce poti face este sa fi Evident. Iar o astfel de abilitate se obtine cu rabdare si exercitiu.
Multe ar mai fi de spus. De la o intalnire pe care nu mi-am propus-o mai lunga de 30 de minute, am ajuns sa stau cu dan.ene mai mult de 2 ore. Si acele 2 ore mi le-a rupt:

- cu scuzele de rigoare nu mai pot sta ca trebuie sa ma pregatesc de antrenament.
Multe din cele spuse in acele doua ore le voi tine pentru mine. Pentru ca trebuie sa recunosc. M-au marcat. Mi-e teama sa zic ceva despre acest om, pentru ca despre un om ca dan.ene este bine sa nu zici nimic si sa lasi ca faptele sa vorbeasca.
Cu siguranta ca astazi (cum ii place atat de mult sa zica) nu este un mare intelept dar stiu ca peste ani, multi dintre noi ii vor cauta cuvintele spuse si atunci ne vom minuna.

Mai stiu ca interviul a vrut sa-l incheie cu un gest.
Mi-a oferit o carte. O carte scrisa de dan.ene.
a cuvintelor tacere. Scrisa tot in cuvinte mici.
Eu va ofer doar prima poezie.
Restul va las pe voi sa-l descoperiti.
Trebuie sa recunosc mi-a fost greu sa incheg interviul. Daca nu as fi avut reportofonul cu mine credeti-ma ca nu as fi avut ce sa va spun.

Este cumplit de greu sa-l reproduci, mai bine il citezi.
Cat despre a-l intelege, m-a rugat sa am rabdare. Mi-a depasit puterea de a intelege dar in permanenta aveam impresia, ba nu siguranta ca spune ceva deosebit. Da am gasit, adevaruri.

*
templu
sa fi iubire,
sa nu ucizi,
sa nu scazi,
sa...
...fi clipa de clipa OM
si VIATA.

**
As vrea sa semnez acest interviu, insa m-am razgandit. De ce? Pentru ca pana mai ieri dan.ene pentru mine si pentru lumea din jurul meu, era un anonim.
Nu vreau ca numele meu sa-i fure ceva din blandetea anonimatului in care traieste.

cu prietenie pentru,
dan.ene

Editorial oferit de Dan Ene, presedinte academia de arte martiale Mizuno Piatra-Neamt
Pentru mai multe detalii si informatii puteti accesa siteul www.mizuno.ro


pag 1 | pag 2 | pag 3 | pag 4 | pag 5