Editorial:  Initiere in Aikido


Multa lumea mi-a vorbit de un numit ... dan.ene. Unii cu admiratie, altii mai mult decāt atat. De aceea m-am hotarat sa-l intalnesc, poate sa-l cunosc. Si ca orice gazetar nitica rautacios, mi-am propus daca mi se da ocazia, sa desfiintez parte din aura care inconjoara acest personaj.
L-am sunat si iata-ma fata in fata cu el intr-un comun local din Piatra Neamt.
Prima data credeam ca o sa ma invite la sala unde sa-mi demonstreze abilitatile lui. Insa surpriza. M-a invitat la un ceai.

Sunt gazetar, sunt femeie si asta m-a intrigat mai mult.
Cand am intrat in local, ma astepta acolo. Fara sa se ridice mi-a facut din mana de parca ma cunostea de cand lumea. M-am apropiat, el s-a ridicat si s-a prezentat:
Sunt dan.ene.

- Cum vezi cu ochii tai, viata si arta martiala si de ce te considera oamenii atat de diferit fata de alti multi maettri autohtoni?
- Nu cred ca imi doresc sa fiu altfel decat altii si nici nu mi-am propus ca intre mine si restul sa existe o delimitare sau un spatiu care sa ma diferentieze.
Cine se preocupa in felul acesta de "constructia lui" spirituala cred ca pica in capcana intinsa in mod invizibil de orgoliul care te poate macina zi de zi.
Un maestru autentic nu se preocupa sa fie cel mai bun, cel mai puternic. Asta trebuia sa o obtina cu mult timp inainte. Exercitiul real al unui maestru este acela de a nu dezamagi si a fi un model exemplar pentru discipolii care-l urmeaza ori oamenii care il apreciaza. Maiestria cred ca sta in puterea cu care poti transmite valoarea si traditia acumulata de premergatorii tai.

Traim intr-o lume a miracolelor.
Pentru ca este miraculos cum de pamantul ne mai suporta in obraznicia cu care ne impingem civilizatia tehnologica. Miraculos cum zi de zi, ceas de ceas fiinta umana rupe barierele cunoasterii si descoperim din ce in ce mai mult din lumea care ne inconjoara. Miraculos cum din imbratisarea egoista a doua iubiri se naste pruncul si cum din stransoarea vietii, ne detasam de batranete prin moarte.
Miraculos cum din povestea scurta a vietii se nasc adevaruri infailibile. Miraculos pentru ca din putinul de credinta care ne insoteste viata, izvoraste speranta care duce mai departe orice vis indraznet.

In panoplia miracolelor sadite intre taria cerului si taria pamantului, arta martiala este pivotul miracolului. De la omul de neanderthal la omul sapiens sapiens, arta martiala a fost "unealta-instrumentul" care a insotit in permanenta evolutia speciei umane si indiferent de nivelul tehnologic la care va ajunge omul, arta martiala va fi prima si ultima realitate a cunoasterii umane.Ca s-a numit pankration (Grecia antica - jocurile olimpice antice) sau mai modern aikido ori sistema, martialitatea este parte a geneticii umane este gena care ne permite sa ducem ambitia cunoasterii dincolo de orice inchipuire.
Insa sa nu ne facem iluzii ... cunoasterea poate fi ca un pendul care traseaza rosturi intre cei doi poli: Decadenta si Asceza.

Miracolul este o masura a cunoasterii.Cunoasterea este un taram al intermedierii, al interpretarii.
Cunoasterea nu este un simplu efort individual, al egotismului si personalizarii cu orice pret al volumul de informatie pe care il devorezi. Asimilare, informatie nu duce intotdeauna la Cunoastere si Adevar. Ai nevoie de un interpret, de un mentor, de un om care sa-ti faciliteze Cunoasterea si decelarea Adevarului. Sa organizeze acea alchimie speciala in care cele trei Cai: Calea Trupului, Calea Mintii si Calea Sufletului sa le grupeze intr-un suflu unic si corect orientat.
Spatiul generos oferit de arta martiala nu este cel al conflictului si rezolvarii imediate. Al tehnicilor impecabile si imparabile, al performantei psiho-motrice. Martialitatea este acel spatiu care iti faciliteaza cunoasterea si iti creeaza instrumente cu care sa inglobezi suma de calitati si capacitati obtinute prin educatie si experienta de viata. Martialitatea este acel spatiu arhetipal care te ancoreaza in reperele vietii.

pag 1 | pag 2 | pag 3 | pag 4 | pag 5