Calistrat Hogas


S-a nascut la Tecuci, in familia preotului Gheorghe Dimitriu. A fost inscris la scoala publica, sub patronimicul Hogas, din initiativa invatatorului, Hogas, fiind porecla bunicului dinspre tata. In perioada 1860-1869, a urmat Academia Mihaileana, in generatia lui A.D. Xenopol, Al. Lambrior, Vasile Conta, Gheorghe Panu si altii de care l-au legat prietenii durabile. Dupa absolvirea liceului s-a inscris la Facultatea de filozofie si litere din Iasi, "bransa literara(". In anul in care a terminat Academia, in urma unui concurs, a fost numit profesor de "partea literara" la gimnaziul comunal din Piatra-Neamt si, la foarte scurt timp - director.


S-a casatorit in 17 ianuarie 1871 cu fiica preotului Costache Gheorghiu din Piatra Neamt, foarte tanara si sfioasa Elena, careia scriitorul i se adresa cu apelativul "Elencu".

Un conflict de proportii cu autoritatile locale care patronau gimnaziul l-au determinat sa se mute in 1878, pentru doi ani, la gimnaziul din Tecuci si un an la Scoala normala "Vasile Lupu" din Iasi. A revenit in 1881 ca director si profesor la Piatra Neamt si a devenit un apropiat "amic" al lui I.L. Caragiale, aflat in perioada octombrie 1881 - martie 1882 in judetul Neamt, ca revizor scolar. Un alt conflict cu autoritatile locale, in 1886, implicand si conotatii de viata personala, l-au indemnat sa se transfere, ca profesor si director, la gimnaziul din Alexandria, refuzand oferta de a se stabili la Bucuresti.
Profesorul C. Hogas, a iesit la pensie, dar a continuat sa predea pana la 40 de ore pe saptamana. 1915: Scriitorul se muta la Piatra Neamt unde locuiau deja sotia si fiica Cecilia.

28 august 1917: Calistrat Hogas se stinge din viata la Roman, in mijlocul nepotilor pe care i-i daruise fiica cea mare, Cleopatra Silberg. La implinirea a 42 de zile, la 8 octombrie, este reanhumat la Piatra Neamt.